hans erik balkom 

  

 

Redigerat 09-05-01

 

När skall vi med vuxen smak och god bildning få en bra svensk TV-kanal?

 

Sveriges TV-kanaler är jönsarnas hemvist

På bästa sändningstid översköljs vi av smaklösa sexskämt. I frukost-TV blir en spinkig anorektiker på TV4 alldeles till sig i kalsongerna och utbrister "ååå, skall vi få se porr.." och drar allt i mellanåt till med en osande svordom som avslöjar hennes brist på bildning och klass. Makrillögonen förblir stendöda.

 

Övriga TV-kanaler som dristar sig till att sända på ett tungomål som påminner om svenska, orkar jag inte ens nämna vid namn. De är så otroligt dåliga och urtråkiga att utgivarna borde buras in för förargelseväckande verksamhet. Ta bara TV8 och Lars Adaktusson; Klockorna stannar när han visar sig i rutan! Hur sjutton kan ägarna tillåta dylikt tråkmonseri såvida det inte är synonymt med deras egna värderingar?

 

TV3 är bara en hårsmån från att hamna i samma bottenkategori om det inte vore för det skickligt gjorda samhällsprogrammet "Efterlyst", vilket är suveränt verklighetsnära och leds av en chosefri programledare! Alla andra program som kanalen låter producera är rena skiten. Helt obegripligt är att den militärt så skicklige överstelöjtnanten (med överstes avsked) Ulf Henriksson låter sig tubbas till att medverka i ett skräpprogram som leds av ett genuint äckel som har "kuken" som lösenord till sin dator. Henriksson, liksom de flesta militärer, kan väl förmodligen inte sköta pengar utan måste nog sälja ut sig på detta degenererade sätt för att ha råd med en skaplig whisky.

 

Fräschören, idérikedomen och entusiasmen som TV4 utstrålade under sina första verksamhetsår är borta sedan länge. Det gamla nyhetsgardet med Lasse Bengtsson och Bengt Magnusson i spetsen är trötta och håglösa. Det märks så väl att Magnusson längtar hem till sin kvällswhisky i stället för att sitta och rapa upp mestadels inköpta nyhetsinslag av tvivelaktig kvalitet.

 

Varför i himmelska fridens namn sätter inte ledningen press på de lokala korrespondenterna, särskilt i Kina och USA att prestera fler inslag från de maktsfärer som har störst influens på vår socioekonomiska framtid? I stället låter man en beskäftig herr Porseryd fara runt i världen som en apart flygande holländare. Patetiskt värre blir det när denne självupptagne besserwisser låter sig intervjuas av nyhetsuppläsaren som vore han expert på alla världshändelser. Min 92-åriga moster i Västerås har bättre koll på verkligheten med hjälp av CNN och BBC!

 

Grundligt trött blir jag även på nyhetsuppläsare som sitter och tackar varandra och brister ut i ett bräkande "hmm.."som en sorts eftertänksam kommentar till ett inslag. Värst är statstelivisionens halvgamla fjollor som genomgående har en avskyvärd språkbehandling. Utan att blinka kläcker de ur sig grodor i stil med; "Vart ligger Ystad nånstans och hur mycket kilometrar är det dit?"

 

Direkt beklämd blir man ju även när programledaren för det tidigare så trevliga och allmänbildande kunskapsprogrammet "Vi i femman" i ett nyligen sänt program uppmanade skolbarnen att svara på frågorna inom 30 sekundrar! Det är inte konstigt att våra barn och ungdomar ligger långt ned på rankinglistan över läsförståelse och språkbehandling i utvecklade länder.

 

»  Skriv gärna vad Du tycker på denna länk. Ditt inlägg publiceras i dierkt anslutning till denna debattartikel.

 

 

© 2009-2017    Hans Erik Balkom     0762-19 91 00       e-postlänk