hans erik balkom 

  

 

1 maj 2009

 

 

Det borde vara skottpengar på floskler-spottande politiker och byråkrater

 

Alla har vi ju våra talfel och andra brister ...

men offentliga yttranden som "våååran staaatskuld" på släpigt dryg stockholmska och "dääee heeftigt att betaaalat skaaat" (Mona Sahlin, s) i kombination med bondskans "dä´sa´vå´ genåmskinli´het å´ trä´nspe´rens" (Karl-Erik Olsson, c), och fi-fjollornas "man ská bli kåååt utav själva faaen" (Gudrun Schyman, fi) plus "fokusera bort från" (Sven Erik Alhem, f.d. chefsåklagare) är exempel på floskler av enastående smaklös art. Statstelevisionen, TV4 och övriga vänstervridna media höjer sådana "käcka" uttalanden till skyarna genom ändlösa repriseringar.

 

Förr i tiden fick man en 25-öring i skottpeng för ett par skatben som lämnades till fjärdingsman. Det vällovliga syftet var att uppnå ekologisk balans. Kanske är det nu dags att införa någon form av analog belöning för att slå vakt om ett offentligt språkbruk med balans? Pensionerade poliskonstaplar, som nu sitter vid sopcontainers och spionerar på felsorterande gamla tanter, kanske kunde utbildas till flosklerdetektiver, ifall de får en enkel mall att gå efter.

 

Vem som skall tillverka denna mall är dock en synnerligen knepig fråga, ty inte kan det bli tal om Svenska Akademien, vars snille och smak i modern tid är begränsad till Kristina Lugns poesi om att "dääen heeenger å´dääen sleeenger". Vad "dääen" står för, måste var och en lista ut för egen maskin - någon snillrik och smakfull intelligens lär knappast behövas.

 

»  Skriv gärna vad Du tycker på denna länk. Ditt inlägg publiceras i dierkt anslutning till denna debattartikel.

 

 

© 2009-2017    Hans Erik Balkom     0762-19 91 00       e-postlänk